Wanneer naar een optomerist?
Bij de volgende klachten kan o.a. een optometrisch onderzoek uitgevoerd worden:
- Hoofdpijnklachten
- Oogziektes in de familie: bijv. glaucoom
- Rode, jeukende en branderige ogen
- Dubbelzien
- Droge ogen, extreem tranende ogen
- Het zien van flitsjes, zwarte vlekjes
- Hoog myoop, hoog hypermetroop (bijziend of verziend vanaf -6/+6)
- Visusklachten (klachten van wazig zien)
- Geen specifieke reden. Wanneer iemand eens uitgebreid de ogen wil laten nakijken
Als u een optometrisch onderzoek wilt dan moet hiervoor een afspraak gemaakt worden. Na een eventueel optometrisch onderzoek zal de optometrist de uitslag bespreken en een plan van aanpak gaan maken. Er moet dan bijvoorbeeld gedacht worden aan een bril en of lenscorrectie en indien nodig verwijzen naar een arts. Als er een eventuele doorverwijzing is dan krijgt u van de optometrist een verwijsbrief mee. Ook kan het zijn dat er een specifiek aanvullend optometrisch onderzoek nodig is. De optometrist zal dit met u bespreken en een nieuwe afspraak plannen.
Aan een optometrisch onderzoek zijn in tegenstelling tot een oogmeting kosten verbonden. Afhankelijk van de klachten kunnen er verschillende onderzoeken plaatsvinden.
Tijdens een optometrisch onderzoek wordt soms gebruik gemaakt van pupilverwijdende druppels ( om zo het netvlies nog beter te kunnen bekijken) of verdovende druppels. Na het toedienen van de pupilverwijdende druppels kunt u enige tijd last hebben van wazig zicht en lichtgevoelige ogen. Dit effect houdt ongeveer 3 a 4 uur aan. Afhankelijk van het soort druppel wat er gebruikt wordt kan dit zelfs oplopen tot 24 uur. Dit kan problemen geven met autorijden. Wij raden u daarom aan om bij dit onderzoek niet zelf met de auto te komen en om een goede zonnebril mee te nemen. Het onderzoek kan ongeveer een 45 min. Duren. Dit heeft o.a. te maken met de inwerktijd van de druppels.